IPB

( | )

11 V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> przepisy dla tumanów kuchennych
V
ToJa
24.01.2009, 10:49
#1


Guru na forum


Wspiera forum
5,177
27-05 08
wielkopolska
644
Numer GG: 766329



Zupa ogórkowa
na Twoja Rodzink? (czyli 4 osoby)zrobi?bym tak :
nastawil jak na rosó? 8 skrzyde?ek z kurczaka do garnka w?o?yl 1 cebul? i 4 z?bki czosnku cebul? w ca?o?ci a czosnek pokrojony w plasterki
kiedy wbijajac w skrzyde?ka nó? b?dzie on lekko wchodzil w nie ..wyci?gam skrzyde?ka na talerz cebul? z garnka i wyrzucam j?
w mi?dzy czasie / kiedy gotuje sie ten rosó? , na wolnym ogniu to wa?ne..trzy marchewki i dwie pietruszki tr? na tarce na grubych z?bkach
maj?c to przygotowane wrzucam do garnka po wyci?gni?ciu skrzyde?ek dosypuj? pieprz zio?owy i czarny troszke / szczypte tymianku i ziela prowansalskiego
czekam aby pogotowa?o mi sie to wszystko w mi?dzy czasie tre oko?o 6 ogórków ?redniej wielko?ci równiez na tarce grubej, jak ziemniaki beda prawie miekkie to dok?adam te potarte ogórki i jeszcze ?y?k? odmierzam oko?o 15 do 20 ?y?ek wody z ogórków wode dolewam do zupy...najwa?niejsze o czym zapomnialem przed wrzuceniem potartej marchewki i pietruszki wrzucam krojone ziemniaki w kostk? i one maja sie gotowac 3 min a wtedy dodaje dopiero m....i p... i kolejno jak wy?ej opisalem
w garnuszku rozrabiam pó?torej ?y?ki m?ki z wod? na zag?szczenie zupy ale do garnuszka dodaje równiez ?mietan? oboj?tnie czy kwa?na czy s?odk? aby pó?niej po wlaniu nie robi?y si? brody w zupie ze ?mietany..
oczywi?cie obgotowane skrzyde?ka obieram i mi?so tak otrzymane dodaj? w jakim? momencie do zupy ale przed jej zag?szczeniem ..
mo?e nieudolnie i ci??ko b?dzie sie rozczyta? ale chc?cego nic nie zaszokuje..


--------------------
Tylko twa wiara pomo?e ci
Wiara i si?a, by wygra? z tym
Z czym tylu ludzi przegrywa co dzie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ToJa
24.01.2009, 10:52
#2


Guru na forum


Wspiera forum
5,177
27-05 08
wielkopolska
644
Numer GG: 766329



Bogracz
ilo?? sk?adników wagowo zale?y od ciebie...
ja na Twoja Rodzin? na dwa dni zaproponowa?bym takie ilo?ci.../ ale to ja /
40dkg wo?owiny po op?ukaniu pokrój w kostk? po?ó? na miseczce
40dkg wieprzowiny pop?ukaj i pokrój w dostk? równiez po?óz na miseczce (zamiast wolowiny mozna zwiekszyc ilosc wieprzowiny)
jeden lub dwa kawa?ki kie?basy / gatunek oboj?tny pokrój w talarki od?ó? na bok
1 lub dwie cebule pokrój w pó? talarki od?ó? na bok
z 6 z?bków czosnku pokrój lub przci?nij przez rozdrabniacz
papryk? lub dwie pokrój w paseczki
obierz kilka ziemniaków pokrój w kostk?
ze dwie marchewki zetrzyj na tarce koniecznie grubej
przygotuj sobie s?oik przecieru pomidorowego pieprz sól i inne zio?a
zaczynamy gotowa?
a wi?c tak :
do garnka wlej olej rzepakowy podgrzej go a nastepnie wrzu? mi?so wo?owe podsma?aj je przez chwil? kiedy zacznie zmieniac kolor
wrzuc mi?so wieprzowe równiez niech zacznie zmieniac kolor wtedy do?ó? w?dlin? i wszystko oprósz pieprzem papryk? i innymi zio?ami to zale?y od ciebie
kiedy zauwa?ysz ?e wedlina sie wytapia wrzuc pokrojona cebul? i czosnek
jak sie cebula zeszkli na tyle ?e b?dzie lekko br?zowa zalej to ma?a ilo?ci? wody tak aby by?o to wszystko przykryte woda
niech teraz przez jaki czas to wszystko si? dusi ...próbuj aby nie by?o za mi?kkie kiedy troche zmi?kn? do?ó? potart? marchew i niech dalej si? gotuj?
oczywi?cie i ziemniaki w pierwszej kolejno?ci ale odst?p od koleinych sk?adników to oko?o 2-3 minut
kiedy stwierdzisz ?e juz mo?na dodac papryke to ja wrzuc i po malej chwili dolej wody tak do wysoko?ci 2/3 garnka kiedy bedzie wszystko bulgota? wrzuc lub wlej przecier niech chwile sie to pogotuje nastepnie zag??cisz to wszyskto m?ka i ?mietana podobnie jak w ogórkowej..
no i mamy koniec teraz smacznego i pami?taj bogracz jest najlepszy na drugi dzien


--------------------
Tylko twa wiara pomo?e ci
Wiara i si?a, by wygra? z tym
Z czym tylu ludzi przegrywa co dzie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ToJa
24.01.2009, 10:55
#3


Guru na forum


Wspiera forum
5,177
27-05 08
wielkopolska
644
Numer GG: 766329



sory, ?e to tak troch? niesk?adnie, ale zrobi?am wszystko na zasadzie kopiuj wklej, a kopiowa?am z mojej poczty, bo tam w?asnie dostaje owe przepisy, z którymi gotowanie jest duzo ?atwiejsze
a teraz jade na zakupy, bo bede robi?a ?azanki
a Wy przepis na ?azanki dostaniecie wtedy jak ja je juz skonsumuje,


--------------------
Tylko twa wiara pomo?e ci
Wiara i si?a, by wygra? z tym
Z czym tylu ludzi przegrywa co dzie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lulu
24.01.2009, 10:59
#4


Guru na forum


Wspiera forum
2,498
7-02 08
pomorskie
327
Numer GG: 16291098



A to chytrus, a jak si? boi ?e wpadniemy i po?remy. A my przecie? takie "ma?e" ilo?ci zjadamy. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kris
24.01.2009, 11:19
#5


Guru na forum


Wspiera forum
904
26-06 07
Rzym
10




ToJa...ty tu nie przepraszaj... (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

...ja zawsze przepisy omijam szerokim lukiem, bo mnie nudza niemozebnie....

...a tu prosze...literatura piekna...cudne to jest...

...ide przeczytac jeszcze raz...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dortek
24.01.2009, 13:04
#6


Guru na forum


Wspiera forum
1,148
19-11 08
PL/UK
1,269
Numer GG: 13183421



Wreszcie k?cik dla mnie (tuman kuchenny si? k?ania). Bardzo prosze o proste przepisy- ma?o pracy, szybki efekt i wspania?y smaczek (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hala1962
24.01.2009, 13:31
#7


Guru na forum


Wspiera forum
2,055
14-11 08
Zachodniopomorskie
1,249



To nawet ja potrafi?, a jestem kuchenn? ?amag?:
piersi kurczaka rozbi? na kotlety, posoli?, popieprzy?, posmarowa? grubo obie strony sosem pesto (ja wol? czerwony z suszonych pomidorów, ale mo?na zielony z bazyli?), wk?adamy do naczynia do zapiekania, na ka?dy kotlet k?adziemy po kr??ku pomidora i na wierzch pokrojony w plastry ser mozarella. Zapieka? w piekarniku w 175 st.C ok 15-20 minut. Serek mozarella super si? rozp?ywa a sos jest niebia?ski. Spód naczynia przed zapiekaniem mo?na przetrze? oliw?, ale sos pesto te? j? zawiera i jest jej wystarczaj?ca ilo??.


Go to the top of the page
 
+Quote Post
ToJa
24.01.2009, 13:43
#8


Guru na forum


Wspiera forum
5,177
27-05 08
wielkopolska
644
Numer GG: 766329



kobieto kochana, a ten sos to tak normalnie na pó?kach w sklepach stoi czy trzeba go specjalnie gdzie? poszuka? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)


--------------------
Tylko twa wiara pomo?e ci
Wiara i si?a, by wygra? z tym
Z czym tylu ludzi przegrywa co dzie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hala1962
24.01.2009, 13:47
#9


Guru na forum


Wspiera forum
2,055
14-11 08
Zachodniopomorskie
1,249



Sosy pesto mo?na kupi? gotowe, np. w Lidlu koszt ok.5 z?, w Carrefourze w k?ciku smaków ?wiata s? dro?sze bo bardziej w?oskie?! ok.7-10 z?. Ale warto, szczególnie ten czerwony ma super smak. Ma?y s?oiczek wystarczy na 4-5 kotlecików.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
EL?BIETA
24.01.2009, 16:12
#10


Guru na forum
******

Zarejestrowana
1,137
6-11 07
Kielce/Morecambe
44



ja znam fajny przepis na OSZUKA?CZY BIGOS - w smaku rewelka a wykonanie proste

1. dusimy mieso pokrojone w kostke z cebula pokrojona w kostke - na dorodnej ly?ce masla lub margaryny do smarowania pieczywa - solimy to i pieprzymy do smaku, jak sie lekko poddusi dodajemy opakowanie slodkiej czerwonej papryki w proszku i dusimy dalej az wszystko bedzie miekkie

2. jednoczesnie w drugim garnku gotujemy kiszona kapuste - pokrojona podlewamy wrzatkiem i gotujemy az bedzie miekka

3. Jak w obu garnkach wszystko bedzie miekkie - mieszamy to wszystko do kupy, sprawdzamy smak - jak trzeba to dodajmey troche soli i pieprzu, proponuje jeszcze poddusic z 5 minut zeby sie smaki dobrze przemieszaly I gotowe

Podawac z chlebkiem lub buleczka albo z tluczonymi ziemniaczkami

Mniam PYcha


jesli chodzi o ilosci - zalezne od wielkosci rodziny
ja zazwyczaj trzymam sie proporcji ze miesa ma byc dwa razy mniej niz kapusty -- czyli np na pol kilo miesa (wieprzowina (najlepiej karczek i troche boczku) mieszana z wolowina albo sama wieprzowina biore kilo kapusty Ale jak ktos lubi wiecej miesa to mozna oczywiscie te proporcje zaburzyc wedle uznania


Smacznego zycze (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)


--------------------
?ycie jest cudownie pi?kne
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gawron
24.01.2009, 16:58
#11


Guru na forum
******

Zarejestrowana
1,545
25-11 07
Le?na Polana
177
Numer GG: 7402642



... El?bietko... jaki on ,, oszuka?czy" ???....
doda? troch? podsma?onych pieczarek ... i bigosik , ?e a? palce liza?, cz?sto taki robi?...
a na drugi dzie? jest jeszcze lepszy... nabiera aromatu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Guest_Nefretete_*
24.01.2009, 18:01
#12





Guest






Pi?kny w?tek i jego tytu? wprot wyamrzony dla mnie!!!!

Super!!!!

Musz? spróbowa? takie kotlety zrobi? wg. przepisu hali, tego chyba nie sposób sknoci?.. A dzi? zjad?am pycha p?czki roboty mojej babci.... mniam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ToJa
24.01.2009, 19:34
#13


Guru na forum


Wspiera forum
5,177
27-05 08
wielkopolska
644
Numer GG: 766329



Moniczko, ToJa za?o?y?am ten watek bo jestem tuman kuchenny do pot?gi n-tej i jest mi wstyd, ?e pomimo mego wieku i tylu lat sp?dzonych w kuchni nie umia?am do wczoraj ugotowa? zupy ogórkowej (a teraz umiem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) )
A w Twoim wieku to tylko wod? na herbat? umia?am ugotowa? i marchewk? zetrze?
Wi?c postawi?am sobie za punkt honoru, ?e do 50-tki (jeszcze mam ca?e 2 lata) rodzince mojej zaczn? urozmaica? obiadki, tote? ten w?tek za?o?y?am, coby mi tu podpowiadali jak tumany maj? gotowa?, ale pisac wszystko nalezy jasno i wyra?nie, bo powtarzam raz jeszcze - to watek dla tumanów (kuchennych znaczy si?)
bo jak cz?sto mozna raczy? rodzink? pomidorówk?, roso?em, schabowymi i kurczakiem, aha i mielone i spagetti - to tyle umiem, a reszt? ?are?ka to tak gotuje, bo gotuje, ale nie zawsze jest to podobne do tego do czego mia?o byc podobne
buziaczki i ca?uski ogromniaste dla wszystkich tumanów kuchennych (szczególnie tych w przybli?onym, do mnie wieku)



--------------------
Tylko twa wiara pomo?e ci
Wiara i si?a, by wygra? z tym
Z czym tylu ludzi przegrywa co dzie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gabi
24.01.2009, 19:42
#14


Expert na forum
*****

Zarejestrowana
575
19-12 08
Gdansk
1,325
Numer GG: 5510763



ToJa a nale?niki zrobisz? Jak tak to mam dla ciebie przepis
2 jajka+4 ?y?ki m?ki+1?yzka ?mietany+1 ?yzeczka przyprawy do kurczaka+1/2 ?y?eczki sody-roztrzepa? widelcem
w powsta?ym cie?cie macza? kawa?ki rozbitego mi?ska i sma?y? na oleju
Smacznego


--------------------
Przyjaciel to cichy anio?,który podnosi nas,gdy nasze skrzyd?a zapominaj?,jak lata?...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gra?yna1
25.01.2009, 8:19
#15


Guru na forum
******

Zarejestrowana
1,536
5-11 07
Warszawa
29



Ja te? do "or?ów kuchennych " nie nale?? - ale to robi? cz?sto bo dobre i proste w wykonaniu:
skladniki:
- udziec z indyka
- 10 dkg rodzynek
- sól,pieprz.
Wykonanie:
Na noc - namoczy? rodzynki a mi?so posoli? i popieprzy?.
Rano - w?o?y? mi?so do rondla , ob?o?y? rodzynkami , podla? wod? / tyle - ?eby jej by?o mniej ni? 1 cm/
Piec pod przykrywk? w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. W trakcie pieczenia kilka razy podla? mi?sko powsta?ym sosikiem.
Pycha , mniam, mniam ....!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ToJa
25.01.2009, 8:24
#16


Guru na forum


Wspiera forum
5,177
27-05 08
wielkopolska
644
Numer GG: 766329



Gra?ynko to umiem (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) i nawet dzisiaj bede mia?a udziec na obiadek (jak mi sie nie spali, albo nie bedzie za twardy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)


--------------------
Tylko twa wiara pomo?e ci
Wiara i si?a, by wygra? z tym
Z czym tylu ludzi przegrywa co dzie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Guest_Nefretete_*
25.01.2009, 10:45
#17





Guest






Kochana ToJa my?l?, i? wiek nie ma tu nic do rzeczy! Ja odziedziczy?am te cech? po mojej mamie!!! Ona te? nie jest or?em w kuchni, ale za to moja siostra m?odsza, jest jak nasza prababka ,zrobi wszystko w kuchni, a ja wol? sobie poczytac ksi??ki kucharskie. I marzy?, ?e mo?e kiedy? kto? mi takie cuda ugotuje....

Mam przepis na pyszne ciasto czekoladowe, wprost dla nas, jedno z dwóch które mi wychodzi:

100g mas?a
100g cukru
200g gorzkiej czekolad ( Wedlowska najlepsza!)

rozpuszczamy na wolnym ogniu wszytko razem, kiedy przestygnie dodajemy ubite 4 bia?ka mieszamy i gotow? mas? do foremki, pieczemy 25-30 min. w temp. 175 stopni.

PYCHA!!!!

No i czekolada wiadomo (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) endorfinki samo zdrowie hihiii
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lulu
25.01.2009, 13:49
#18


Guru na forum


Wspiera forum
2,498
7-02 08
pomorskie
327
Numer GG: 16291098



Same bia?ka i bez m?ki i to "co?" uro?nie? (IMG:style_emoticons/default/ohmy.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ToJa
25.01.2009, 14:39
#19


Guru na forum


Wspiera forum
5,177
27-05 08
wielkopolska
644
Numer GG: 766329



?o matko, Nefretete przeczytaj czy wszystko napisa?a?, chyba, ze to ma byc cos w rodzaju bezy?????????????????
ide do Tesciowej na wy?erk? (stawia kawe i ciasto-dzien babci przeciez by?), a jak wróce to Wam przepis na ?azanki tu wrzuce, ugotowa?am juz na jutro i wyzar?am ca?a mich? po uprzednio zjedzonym obiedzie
obiad by? taki sobie, ale te ?azanki z przepisu od Niego to pychotka, pychotka, w sumie to kluchy i kapucha ale jakie dobre (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)


--------------------
Tylko twa wiara pomo?e ci
Wiara i si?a, by wygra? z tym
Z czym tylu ludzi przegrywa co dzie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Guest_Nefretete_*
25.01.2009, 16:39
#20





Guest






Nic nie pomyli?am, to jest takie cienki placek ( przepis mam od znajomej Farncuzki) i jest pycha i syte jak cholera! Zero m?ki. Zadna beza!Ciasto... S?odkie i smakuje jak nie wiem co!!!! A najlepiej piec w tortownicy
Pychotka !!!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

11 V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 

: · ·

· · ·

: 19.11.2019 - 8:06